Κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού

Αγοραφοβία

Αγοραφοβία

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Κοινωνιοφοβία

Κοινωνιοφοβία

Ειδικές φοβίες

Ειδικές φοβίες

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Πατήστε εδώ για να κάνετε το test άγχους.


Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή είναι η διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος και ανησυχία, που εμφανίζονται τις περισσότερες ημέρες μιας περιόδου τουλάχιστον 6 μηνών και καλύπτει όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ατόμου. Πρόκειται για τη διαταραχή, που συνυπάρχει συχνότερα με κάποια άλλη αγχώδη ή συναισθηματική διαταραχή σε ποσοστό άνω του 50% των περιπτώσεων.

Συμπτώματα γενικευμένης αγχώδης διαταραχής

 • Υπερβολικό άγχος και ανησυχία (φοβισμένη προσδοκία) που εμφανίζονται τις περισσότερες ημέρες μιας περιόδου τουλάχιστον 6 μηνών, για μια σειρά γεγονότων ή δραστηριοτήτων (όπως η εργασία και η σχολική επίδοση).

 • Το άτομο αισθάνεται ότι είναι δύσκολο να ελέγξει την ανησυχία

 • Το άγχος και η ανησυχία συνδέονται με τρία (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα έξι συμπτώματα (με τουλάχιστο μερικά από αυτά να είναι παρόντα τις περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών).
  genikevmenh agxwdhs diataraxh   
   i.νευρικότητα ή αίσθημα αγωνίας ή τεντωμένα νεύρα
   ii.εύκολη κόπωση
   iii.δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
   iv.ευερεθιστότητα
   v.μυική τάση
   vi.διαταραχή του ύπνου (δυσκολία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου, ή ανήσυχος, μη ικανοποιητικός ύπνος)

 • Η εστίαση του άγχους και της ανησυχίας του ατόμου δεν περιορίζεται σε στοιχεία μιας διαταραχής του Άξονα Ι, π.χ. το άγχος ή η ανησυχία δεν οφείλονται στο ότι το άτομο θα έχει μία Κρίση Πανικού (όπως στη Διαταραχή Πανικού), ότι θα νιώσει αμηχανία σε δημόσιο χώρο (όπως στην Κοινωνική Φοβία), ότι θα μολυνθεί (όπως στην Ιδεοψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή), ότι θα απομακρυνθεί από το σπίτι ή τους στενούς συγγενείς (όπως στη Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού), ότι θα πάρει βάρος (όπως στην Ψυχογενή Ανορεξία), ότι θα έχει πολλαπλές σωματικές ενοχλήσεις (όπως στη Σωματοποιητική Διαταραχή) ή ότι θα έχει μια σοβαρή ασθένεια (όπως στην Υποχονδρίαση), και το άγχος και η ανησυχία δεν εμφανίζονται αποκλειστικά κατά τη Διαταραχή Μετά από Τραυματικό Στρες.

 • Το άγχος, η ανησυχία ή τα σωματικά συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντικές ενοχλήσεις ή έκπτωση των κοινωνικών, επαγγελματικών ή άλλων σημαντικών περιοχών της λειτουργικότητας.

 • Η διαταραχή δεν οφείλεται στις άμεσες φυσιολογικές δράσεις μιας ουσίας (π.χ. ουσία κατάχρησης, φάρμακα) ή σε μια γενική σωματική κατάσταση (π.χ. υπερθυρεοειδισμός) και δεν εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια μιας Διαταραχής της Διάθεσης, μιας Ψυχωτικής Διαταραχής ή μιας Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής.

Αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδης διαταραχής
Η παρέμβαση στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έγκειται στο να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος τις πραγματικές πηγές του άγχους του και τους βαθύτερους φόβους του. Αυτοί εδρεύουν στο παρελθόν του. Ο δρόμος της συνειδητοποίησης είναι και το μονοπάτι της ίασής του.

Άγχος-Πανικός

Άγχος-Πανικός

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Απώλεια

Απώλεια

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές

Εμμονές

Εμμονές

Σχέσεις

Σχέσεις

<